Απάντηση Ελλάδας-Κύπρου στην Τουρκία: Αντι-NAVTEX στην ίδια περιοχή.




navtex


Με ψυχραιμία παρακολουθεί η Αθήνα όλες τις κινήσεις της Τουρκίας, που συνεχίζει να προκαλεί και με Νavtex δεσμεύει, για έρευνες περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πριν από λίγο έγινε γνωστό από το Πολεμικό Ναυτικό, ότι Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με αντι-Navtex για την ίδια περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, η Υδρογραφική Υπηρεσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
ZCZC HA90
211710 JUL 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 405/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA10-977/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA10-977/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 022059 UTC AUG 20.
NNNN
Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος. Η Νavtex που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα τα μεσάνυχτα τις 21ης προς 22α Ιουλίου κάνει λόγο για παράνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας με τη δέσμευση συγκεκριμένης περιοχής. Όπως αναφέρεται στη Νavtex του ΚΣΕΔ η αναγγελία συνιστά παραβίαση τους διεθνούς δικαίου και των κανόνων.
Από χθες, ελληνικά πολεμικά έσπευσαν στην περιοχή, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση και απόλυτη ετοιμότητα, σημειώνοντας πως η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι μονόδρομος. Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία.

Σχόλια