Ζωή ή θάνατος ! Εσύ αποφασίζεις !





31 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος - Ιnfographics


Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά της καπνιστικής συνήθειας,καλό θα ήταν να αναφέρουμε, για να ξαναθυμίσουμε, κάποια πράγματα για το κάπνισμα (αλλά και για το παθητικό κάπνισμα).
-Είναι αποδεδειγμένο πως το κάπνισμα είναι ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα (όπως φυσικά κι άλλων εντοπίσεων του καρκίνου).
-Μόνο 1 στους 10 καπνιστές θα αναπτύξει καρκίνο πνεύμονα.
Να μην ξεχνάμε όμως πως ΟΛΟΙ σχεδόν οι υπόλοιποι θα υποφέρουν από άλλες ασθένειες που σχετίζονται με αυτό και κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά νοσήματα, άλλες μορφές καρκίνου.
-Το κάπνισμα αποτελεί την 1η αιτία παγκοσμίως θανάτων γενικά.
Σκοτώνει περίπου ένα άτομο ανά 5-6 λεπτά.
-Ο κίνδυνος από το κάπνισμα είναι υπαρκτός,ασχέτως της ποσότητας της πίσσας που περιέχεται στα τσιγάρα.
Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο !
-ΔΕΝ υπάρχει ασφαλής ποσότητα τσιγάρων ανά ημέρα.
Προτείνουμε ΜΟΝΟ την οριστική διακοπή του καπνίσματος.
-Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως το κάπνισμα αδυνατίζει.
-Η διακοπή του καπνίσματος ακόμη και σε ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα, άλλα αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα θα προσφέρει σίγουρα πολλά οφέλη, με καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η πλήρης αποχή από το κάπνισμα σε αυτούς τους ασθενείς θα μειώσει υποτροπές της νόσου τους και θα επιτρέψει πολύ καλύτερη ανταπόκριση στην θεραπεία που λαμβάνουν.
– Οι πρώην καπνιστές κινδυνεύουν κι αυτοί. Απλά με την πάροδο του χρόνου ο κίνδυνος σταδιακά μειώνεται.
Για παράδειγμα ο κίνδυνος για καρκίνο πνεύμονα μειώνεται , αλλά μειώνεται αργά-υπολογίζεται μείωση περίπου κατά 30% ανά δεκαετία αποχής από το κάπνισμα, με ελαχιστοποίηση του κατά το τέλος της 3ης δεκαετίας.
-Ακόμη και οι παθητικοί καπνιστές έχει φανεί πως έχουν αυξημένη πιθανότητα κατά 20-30% να νοσήσουν από καρκίνο του πνεύμονα, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.
-Από όλες τις αλλαγές που μπορείς να κάνεις στην ζωή σου για την βελτίωση της γενικής υγείας σου είναι να διακόψεις το κάπνισμα.
-Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο πέρα από την βελτίωση της υγείας σου, και στην διαδικασία διακοπής του καπνίσματος.
-Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της εθιστικής συνήθειας, όμως το καλύτερο φάρμακο παραμένει η προσωπική απόφαση με την εσωτερική δύναμη του κάθε καπνιστή!
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΣ
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

Σχόλια