Τροπολογία του Κ.Κ.Ε. με «μέτρα ανακούφισης» για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.









Τα μέτρα που προβλέπονται στην τροπολογία του ΚΚΕ αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά στις επιμέρους διατάξεις της πρότασης νόμου.
Η ΚΟ του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία με θέμα «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας», η οποία εισάγει διατάξεις που στοχεύουν «στην ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση, στην κατεύθυνση μετάθεσης του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας την δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες».
Η τροπολογία του ΚΚΕ προβλέπει τα εξής:
- Από την οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων που έχουν γεννηθεί μέχρι την πιο πάνω στιγμή ('Αρθρο 3).
- Από το συνολικό ποσό των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή του πιο πάνω άρθρου 3, διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων ('Αρθρο 4).
- Από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της τροπολογίας, διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες ('Αρθρο 5).
  •  Οι εναπομένουσες, μετά την εφαρμογή των άρθρων 3, 4 και 5 της τροπολογίας, οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα παύουν να γεννούν τόκους για περίοδο δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας.
  • Αναστέλλεται η πληρωμή των εναπομενουσών μετά την εφαρμογή των άρθρων 3,4 και 5 της τροπολογίας, οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία ('Αρθρο 6).
  • Οι οφειλές των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της τροπολογίας, μειώνονται σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Οι οφειλές των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της τροπολογίας, μειώνονται σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
  •  Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο ('Αρθρο 7).

- Από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων, κατά την έννοια του άρθρου 1 της τροπολογίας.
Η πιο πάνω ρύθμιση ισχύει για την πρώτη κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς επίσης για την δευτερεύουσα κατοικία, αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ ('Αρθρο 8).
- Από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας περιορίζεται αυτοδίκαια το ύψος των απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων που εξασφαλίζονται με υποθήκη ή με προσημείωση υποθήκης σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών, στο ύψος του αρχικού ποσού της σύμβασης δανείου ('Αρθρο 9).
Τέλος, το ΚΚΕ σημειώνει, ότι καταργείται κάθε νομοθετική διάταξη ή άλλη, έστω και συμβατική ρύθμιση, η οποία αντιβαίνει στις ρυθμίσεις της τροπολογίας την οποία κατέθεσε και η ισχύς της οποίας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
























Σχόλια