Αir condition για θέρμανση ; Ποιοί κίνδυνοι παραμονεύουν - video.








Οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη ή την μη-σωστή χρήση που κάνουμε πολλές φορές με το air condition, ή ακόμα και από την ελλιπή συντήρησή του.

Ασθένειες που συνδέονται με την μη σωστή χρήση του air condition

Έχει παρατηρηθεί από ιατρικές μελέτες, ότι αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, μυών και αρθρώσεων σε ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό.
Συγκεκριμένα, αύξηση της νοσηρότητας κατά τους μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών, καταγράφηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με πρώτες αιτίες την πνευμονία, το άσθμα και την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ακολουθούμενες από τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας στην Ελλάδα με τα οικιακά κλιματιστικά είναι:

  1. Η φαρυγγίτιδα (επίμονη που κρατεί δύο εβδομάδες)
  2. Η ρινίτιδα, λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται με το κλιματιστικό
  3. Ο πονοκέφαλος
  4. Η ψύξη μυών
  5. Η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας
  6. Η ξηρότητα δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών
  7. Η εμφάνιση αλλεργιών από μύκητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιματιστικού
  8. Η ξηροφθαλμία
  9. Η επιπεφυκίτιδα
  10. Επίσης, από κλιματιστικά σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και χώρους εργασίας, λόγω κακής συντήρησης των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού στον κλιματισμό, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν μια επικίνδυνη πνευμονία από το μικρόβιο Legionela (νόσος των Λεγεωνάριων).

Tι πρέπει να κάνετε, ώστε η χρήση του air condition να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία σας

  1. Σωστή συντήρηση κλιματιστικών
  2. Καθαρισμός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα
  3. Ρύθμιση στους 25-27 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας 25-26 βαθμοί Κελσίου και 65% υγρασία)
  4. Συχνός αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς)
  5. Όχι απότομες εναλλαγές από κρύο σε ζεστό και αντίστροφα.



Νόσος των Λεγεωνάριων από το air condition: Ποια είναι τα συμπτώματα

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας. Μια εκτεταμένη φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται συνήθως από μόλυνση με ένα βακτήριο γνωστό ως legionella.
Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής. Αντ' αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη νόσο από την εισπνοή των βακτηρίων. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ασθένεια των λεγεωνάριων.
Το βακτήριο της νόσου των λεγεωνάριων προκαλεί επίσης τον πυρετό τύπου Pontiac, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Χωριστά ή από κοινού, οι δύο ασθένειες ονομάζονται απλά «νόσος των λεγεωνάριων».
Ο πυρετός Pontiac συνήθως φεύγει από μόνος του, αλλά, αν αφεθεί χωρίς καμία ιατρική θεραπεία, η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.
Παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεραπεία.

Συμπτώματα

Η νόσος των Λεγεωνάριων από τα κλιματιστικά αναπτύσσεται συνήθως δύο έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο legionella. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα:
  1. Πονοκέφαλος
  2. Μυϊκός πόνος
  3. Ρίγη
  4. Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40°C και παραπάνω
Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:
  1. Βήχα, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και, μερικές φορές, αίμα
  2. Δύσπνοια
  3. Πόνο στο στήθος
  4. Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια
  5. Σύγχυση ή άλλες ψυχικές αλλαγές.

Αν και η νόσος των λεγεωνάριων από τα κλιματιστικά προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, περιλαμβανομένης και της καρδιάς.
Ο πυρετός Pontiac μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, ο πυρετός του τύπου αυτού δε μολύνει τους πνεύμονες σας και τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε δύο έως πέντε ημέρες.




Σχόλια