Λατρεία των Γερμανών

για διακοπές στην Ελλάδα.


 Διθυραμβικοί ύμνοι από το «Spiegel», την «Handelsblatt» και άλλα δημοφιλή γερμανικά Μέσα, για τους ελληνικούς προορισμούς.

«O oυρανός σου, η θάλασσά σου, ο πολιτισμός σου, αχ Ελλάδα! Και φέτος το γαλάζιο και το λευκό θα ενθουσιάσουν πάλι τα εκατομμύρια των επισκεπτών σου, στα ωραιότερα νησιά, τα ήσυχα χωριά και τις ιδιαίτερες τοποθεσίες»… Με αυτά τα λόγια το γνωστό γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» υμνεί την Ελλάδα αναφέροντας ότι τρία εκατομμύρια Γερμανοί θα κάνουν φέτος διακοπές στη χώρα μας.
«Γνωριζόμαστε εδώ και καιρό, και υπάρχει συμπάθεια. Και φέτος θα πάνε στην Ελλάδα οι τουρίστες έχοντας γεμάτες τις αποσκευές τους με καλοκαιρινά. Τι μεγάλη και ακλόνητη αγάπη για διακοπές! Τρία εκατομμύρια Γερμανοί θα ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα, ένα εκατομμύριο περισσότεροι από πέρυσι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος και για σας!», γράφει το περιοδικό, παροτρύνοντας και άλλους να σπεύσουν για κράτηση.
«Συγκεντρώσαμε από το αρχείο μας ορισμένα άρθρα τα οποία όχι μόνο θα σας δείξουν το δρόμο προς τα ελληνικά νησιά, αλλά και προς τα ήσυχα ορεινά χωριά. Ελάτε μαζί μας στην πιο διάσημη παραλία της Ρόδου και κοιτάξτε πώς αναδύεται από τη θάλασσα η Σαντορίνη» σημειώνει το «Spiegel», το οποίο παραπέμπει, μέσω link, σε επιλεγμένα κείμενα με υπέροχες φωτογραφίες, προκειμένου να βοηθήσει τους αναγνώστες του να επιλέξουν προορισμό στην «παντοτινή αγαπημένη», όπως χαρακτηρίζεται η Ελλάδα!

Στήριγμα ο Τουρισμός
To «Der Spiegel» δεν είναι το μοναδικό γερμανικό μέσο που διαφημίζει τις διακοπές στην Ελλάδα, ή το ιστορικό ρεκόρ που θα παρουσιάσουν φέτος οι τουριστικές ροές. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», οι τουρίστες θα αγγίξουν τα 30 εκατομμύρια, δίνοντας μεγάλη ώθηση στην ελληνική Οικονομία, που το πρώτο τρίμηνο κατέγραψε ύφεση 0,5% του ΑΕΠ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Έτσι, «το μείον θα μετατραπεί σε συν 1,8% μέχρι το τέλος του χρόνου, λόγω ακριβώς του μεγάλου τουριστικoύ κύματος» εξηγεί ο Γερμανός αρθογράφος, ο οποίος κάνει πρόβλεψη και για τα επόμενα χρόνια, επικαλούμενος προγνωστικά του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού. Όπως γράφει, η συμβολή του Τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,6% μέχρι το 2027, θα φτάσει τα 24,6 δισ. δολάρια και θα είναι η μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της Οικονομίας.
Επίσης, αναλύει την τουριστική συμπεριφορά των Γερμανών, που από το 2012 έχουν την Ελλάδα ως τη 2η σε προτίμηση μετά τις Βαλεαρίδες νήσους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η TUI –ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τουρ οπερέιτορ– που, μεταξύ άλλων, αναφέρει αύξηση των κρατήσεων άνω του 23% σε σχέση με πέρσι, με πιο δημοφιλείς προορισμούς τη Ρόδο (26%) και την Πελοπόννησο (32%), ενώ ως μεγάλη έκπληξη χαρακτηρίζει την Κω, με αύξηση κρατήσεων άνω του 40%.
Η πρωτοφανής αυτή τουριστική ανάκαμψη δεν οφείλεται στα προβλήματα που έχει η Τουρκία… «Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν το ελληνικό τουριστικό προϊόν δεν ήταν τόσο υψηλών προδιαγραφών», επισήμανε στέλεχος της γερμανικής TUI «στην Handelsblatt», τονίζοντας ότι η Ελλάδα ανέβηκε 7 θέσεις στην παγκόσμια κλίμακα.

1.000.000 επιπλέον θέσεις
Την ίδια ώρα, αύξηση κατά 6,3% παρουσιάζουν φέτος το καλοκαίρι οι προγραμματισμένες θέσεις των αεροπορικών εταιριών από το εξωτερικό για την Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται οι πτήσεις από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Συγκεκριμένα, φτάνουν στο σύνολο τα 16,1 εκατ. για τη θερινή περίοδο μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ πέρσι ήταν 15,15 εκατ. χωρίς να καλυφθούν όλες. «Πρωταθλήτριες» αναδεικνύονται η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά, ενώ μεγάλη αύξηση σημειώνουν, επίσης, η Θεσσαλονίκη, η Κως και η Ρόδος.
Τα στοιχεία προέρχονται από την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (Hellenic Slot Coordination Authority), και αφορούν τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κω, Καρπάθου, Ηρακλείου, Χανίων, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Αράξου, Καλαμάτας, Σάμου, Σκιάθου, Καβάλας, Μυτιλήνης, και λοιπών μικροτέρων.
Fraport: 35% περισσότεροι τουρίστες σε Ρόδο και Κω
Ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις ξεπέρασε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο σε Ρόδο και Κω, αφού καταγράφηκε αύξηση άνω του 33% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Fraport Greece, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των συγκεκριμένων νησιών, η κίνηση ήταν σημαντικά αυξημένη, κατά 35% στη Ρόδο και κατά 33,4% στη Κω, ενώ σε ανάλογους ρυθμούς κινήθηκε και ο Μάιος.
Πιο συγκεκριμένα, για τη Ρόδο: τον Απρίλιο ταξίδεψαν με πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» 134.978 άτομα έναντι 99.964 τον Απρίλιο του 2016. Εξίσου αυξημένη ήταν η κίνηση και στις γραμμές εσωτερικού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, ταξίδεψαν 69.791 άτομα, έναντι 65.164 πέρυσι τον Απρίλιο (αύξηση 7,1%). Όσον αφορά στην Κω, από την καταγραφή στο αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» προκύπτει αύξηση σε ποσοστό 33,4% στις αφίξεις τουριστών, καθώς ταξίδεψαν με πτήσεις τσάρτερ 26.295, έναντι 19.712 τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Πώς θα αναπτυχθεί η κρουαζιέρα
Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα αναπτύξει την κρουαζιέρα στην Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο φετινό «Posidonia Sea Tourism Forum», στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Όπως είπε, θα δοθούν κίνητρα στις διεθνείς εταιρίες ώστε να επενδύσουν σε σχετικά έργα υποδομών, ενώ είναι πρόθυμος να εξετάσει την αξιοποίηση λιμανιών κρουαζιέρας με συμβάσεις παραχώρησης.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, όπως και άλλοι παράγοντες του Τουρισμού, ανέφερε τις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρξουν, και συγκεκριμένα: ανάπτυξη του home-porting, σωστή διαχείριση των ελλιμενισμών κρουαζιερόπλοιων – ροών των επισκεπτών κρουαζιέρας από πλευράς προορισμών, όπως και στοχευμένο marketing στις αγορές-στόχους. Όπως επισημάνθηκε, μόλις το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ζήσει την εμπειρία της κρουαζιέρας, άρα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, ειδικά στην Ασία. Το Φόρουμ διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Ναυτιλίας – Νησιωτικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή διακεκριμένων στελεχών της βιομηχανίας του Τουρισμού. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μελλοντικές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου, εν όψει των γεωπολιτικών εξελίξεων σε Τουρκία, Μέση Ανατολή και Αίγυπτο.
Επιπλέον 19.000 εργαζόμενοι στα ελληνικά ξενοδοχεία
Στην Ελλάδα της κρίσης (2008-2016), ο μοναδικός παραγωγικός κλάδος της Οικονομίας ήταν ο τουριστικός, καθώς η απασχόληση αυξήθηκε κατά 5,9%, ή αλλιώς κατά 19.000 εργαζομένους. Και αυτό την ώρα που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το ίδιο διάστημα η απασχόληση μειώθηκε συνολικά κατά 20,3% και χάθηκαν περίπου 934.000 θέσεις εργασίας.
Η αύξηση της απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο προκύπτει από την ετήσια μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – Οργάνου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, στα ελληνικά ξενοδοχεία απασχολούνταν 97.988 εργαζόμενοι το Μάιο του 2016 και 144.390 τον Αύγουστο, συνεπώς σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2015 σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης 3,8% και 3,9%, αντίστοιχα. «Τα ποσοστά δείχνουν ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος λειτουργεί ως ανάχωμα στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας», τονίζει το ΙΤΕΠ, παρότι πέρυσι μειώθηκαν τα έσοδα του κλάδου.










Πηγή:vradini

Σχόλια