Δέν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο

ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Παπαδημητρίου: Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο

"Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει διευθέτηση του χρέους» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Λαμία σήμερα το βράδυ.

Μιλώντας στην ημερίδα για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Φθιώτιδα ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία και απέρριψε συγχρόνως τις αιτιάσεις για την ύπαρξη τέταρτου μνημονίου καθώς είπε ότι «τέτοιο μνημόνιο δεν υπάρχει».
Ωστόσο αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι «το 2017 είναι το πρώτο πραγματικά έτος εξόδου από την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί οχτώ ολόκληρα χρόνια τη χώρα» και μάλιστα χαρακτήρισε το 2017 ως «η πρώτη χρονιά ανάπτυξης της οικονομίας». Θεμελιώνοντας τη συγκεκριμένη θέση του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυναμική αύξηση των εξαγωγών, την θεαματική προσέλευση τουριστών, τη σημαντική επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής και την αύξηση του όγκου του λιανικού εμπορίου. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «κλιμακούμενη - όπως είπε- προσέλκυση ξένων επενδύσεων» και στην αύξηση της μισθωτής απασχόλησης.
«Το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί και το σημαντικό είναι ότι αυτό συμβαίνει χωρίς ακόμη να έχει κλείσει τυπικά η συμφωνία με τους δανειστές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας για να συμπληρώσει ότι «με την οριστικοποίηση της συμφωνίας και με την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και υποχώρηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική οικονομία».
Μιλώντας για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και της Φθιώτιδας επικέντρωσε στην γεωπολιτική θέση της Περιφέρειας την οποία χαρακτήρισε σημαντική και την προσδιόρισε ως «έναν ενδιάμεσο κρίκο που συνδέει τους δύο μεγαλύτερους αναπτυξιακούς πόρους της χώρας δηλαδή την Αττική και τη Θεσσαλονίκη».
Αναφερόμενος στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά προσδιόρισε ότι «η Στερεά Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε κόμβο δικτύων μεταφορών εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου εκμεταλλευόμενη την γεωγραφική της θέση».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς τις μεταφορές ασκώντας συγχρόνως κριτική λέγοντας ότι «δεν έχει αξιοποιήσει ως περιφέρεια ικανοποιητικά τον διαθέσιμο φυσικό πλούτο αλλά και ούτε διακρίνεται για την απορροφητικότητα κοινοτικών προγραμμάτων» όπως είπε.
Μιλώντας για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό προσδιόρισε ότι «στόχος είναι η επένδυση στην καινοτομία σε ποικίλους παραγωγικούς τομείς οι οποίοι όμως θα παράγουν προστιθέμενη αξία» σημειώνοντας με έμφαση ότι «προτεραιότητα είναι η στήριξη της υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας με εξωστρεφή χαρακτηριστικά δυναμικής επέκτασης στις αγορές του εξωτερικού» και συμπλήρωσε ότι «με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί και η τάση φυγής των νέων εκτός των συνόρων»
Ο κ. Παπαδημητρίου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα αποτελέσματα του νέο αναπτυξιακού νόμου υποστήριξε ότι «οι επιλογές δικαιώνονται από τα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί καθώς -όπως είπε -υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς της βιομηχανίας της μεταποίησης και της αγροδιατροφής» ενώ ανέλυσε τις επιμέρους παρεμβάσεις μέσα από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία με κυρίαρχο το ΕΣΠΑ.
Απαντώντας στις εκκλήσεις για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε ότι «δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση των ακινήτων των ιαματικών πηγών καθώς -όπως υπογράμμισε - υφίστανται ζητήματα νομικής και τεχνικής ωρίμανσης τα οποία προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ».
Ο κ. Παπαδημητρίου κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους τοπικούς φορείς να συμβάλλουν στην προσπάθεια του σχεδιασμού της αναπτυξιακής προσπάθειας τονίζοντας ότι είναι αναγκαίες εύστοχες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ενώ κατέθεσε την εμπιστοσύνη του στις δημιουργικές και επιχειρηματικές δεξιότητες των ανθρώπων της Περιφέρειας.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας κατατέθηκαν προτάσεις και από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Στερεάς αλλά και από δημάρχους της περιοχής ενώ συγχρόνως εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων ανέλυσαν τις προτάσεις του σε επιμέρους θέματα σε έναν διάλογο που κράτησε περισσότερο από 3,5 ώρες.










Πηγή:enikos

Σχόλια