Δεν μοιραζόμαστε την αποτυχία της κυβέρνησης

Άργησαν να θυμηθούν τη συναίνεση.



Το πένθος από την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μπορεί να σηματοδότησε επισήμως μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός από το στρατηγείο της οδού Πειραιώς προς το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν επικρατεί προβληματισμός για τις τελευταίες εξελίξεις εν αναμονή του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τα αρνητικά σήματα που έρχονται για το Χρέος.
Σε όλα τα σενάρια που διακινούνταν τις προηγούμενες ημέρες, ακόμη και για σύγκληση πολιτικών αρχηγών και εθνική συναίνεση για το Χρέος, από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία είναι κατηγορηματική. «Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να μοιραστεί την αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα».
Παρ’ όλο που δύσκολα, αν επίσημα και θεσμικά από την κυβέρνηση γινόταν πρόταση για Σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, θα μπορούσε να αρνηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συμμετοχή του, στο Μοσχάτο θέλουν να κλείσουν αυτό το θέμα που ήρθε στο προσκήνιο με μια δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Επικοινωνιακό τρικ η συναίνεση
Στην Πειραιώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει ζήτημα από την ώρα που το διαψεύδει και η ίδια η κυβέρνηση. «Προφανώς, δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι ουσιαστικό και ξεπερνά με τις δηλώσεις του κάθε όριο αυτογελοιοποίησης», ήταν το σχόλιο κύκλων της Πειραιώς, που προσθέτουν πως «παριστάνει ότι δεν συνειδητοποιεί την αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει πλέον καμία πολιτική στο θέμα του Χρέους».
Κάποια νεοδημοκρατικά στελέχη βλέπουν, μάλιστα, ως «λαγό» τον κ. Παπαδημούλη, σε μια κίνηση τακτικής και καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα εκ μέρους της κυβέρνησης, με στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση τη Ν.Δ.
Ωστόσο, στο ηγετικό επιτελείο της Ν.Δ. μόνο ως φάρσα χαρακτηρίζουν τις όποιες υπόνοιες υπάρχουν περί συναίνεσης, την οποία η κυβέρνηση θυμάται κάθε φορά που αποτυγχάνει, τονίζουν.
Αυτό που εκτιμούν είναι ότι δύσκολα η κυβέρνηση θα πετύχει κάτι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Μάλιστα, κατηγορούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι συνέδεσε σε περίοδο εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη την αξιολόγηση με το Χρέος. Και τώρα που εγκλώβισε τη χώρα στις δικές του ακροβασίες, και βρίσκεται αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, ψάχνει συνενόχους. «Το θέμα της συναίνεσης ανακινείται από την κυβέρνηση κάθε φορά που αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται», αναφέρουν «γαλάζια» στελέχη, και υπογραμμίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία πάντα λειτουργεί υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι «θα παίξουμε το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα». Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναίνεσε με τη Ν.Δ, τον Δεκέμβριο του 2014, και αυτό μας κόστισε 100 δισ. ευρώ, δύο επιπλέον Μνημόνια και 14,2 δισ. ευρώ μέτρα.
Τώρα, εκτιμούν, που καταρρέει και το τελευταίο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, αυτό της ρύθμισης του Χρέους, της αισιοδοξίας που θα οδηγούσε σε ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, τώρα αναζητεί επικοινωνιακούς τρόπους για να διαχειριστεί το εσωτερικό του κόμματός του, που ανέμενε ότι παράλληλα με την ψήφιση των σκληρών μέτρων θα έπαιρναν κάτι για το Χρέος.
Αυτό που προβλέπει το «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι ότι τελικά θα υπάρξει εκταμίευση μιας υποδόσης της δόσης, ώστε να πληρωθούν τα χρέη της χώρας αρχές Ιουλίου.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Χατζηδάκη, που προέβλεψε ότι η όποια λύση βρεθεί θα είναι μια μεσοβέζικη λύση, με την οποία «όλοι μαζί θα κλωτσάνε το τενεκεδάκι παρακάτω». Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «δεν αποκλείω καθόλου να βρεθεί μία κάποια λύση, μία κάποια διέξοδος ή έστω ένα περίγραμμα λύσης με βάση το οποίο θα δίνονται κάποιες υποσχέσεις ότι αν συμβεί τούτο, θα γίνει το άλλο, και στο τέλος με αυτόν τον τρόπο να κυλήσουμε τους επόμενους μήνες. Και με κάποιο τρόπο να γίνει ακόμα και το QE ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα, η Ποσοτική Χαλάρωση».
Άλλωστε, είναι πεποίθηση στο οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας ότι όποια λύση για το Χρέος θα πρέπει να το περιμένει η χώρα μετά τις γερμανικές εκλογές.
Το ενδεχόμενο η συζήτηση για το Χρέος να μεταφερθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου εξετάζει το Μοσχάτο, θεωρώντας ότι οι πιθανότητες επιτυχίας θα είναι λιγότερες, αφού αρνητικός παράγοντας θα είναι οι διεθνείς συσχετισμοί, που είναι εναντίον μας.
Το πιο πιθανό σενάριο που βλέπουν είναι να αποφασιστεί η εκταμίευση δόσης ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 7 δισ. θα εκταμιευθούν άμεσα και τα υπόλοιπα το φθινόπωρο. Η ένταξη στο πρόγραμμα της Ποσοτικής Χαλάρωσης βλέπουν να πηγαίνει για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Στόχος της Ν.Δ. και οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως, για το αμέσως επόμενο διάστημα και μετά το πέρας της εκεχειρίας η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει την τακτική να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Στόχος είναι αυτό να γίνεται και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, από το βήμα της Βουλής, με παρεμβάσεις του ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως έπραξε με την Παιδεία, αναμένεται να κάνει το ίδιο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία.
Οι «γαλάζιες» προτάσεις θα προβάλλονται, πέρα από τη Βουλή, και σε ειδικές εκδηλώσεις, εσωτερικές ημερίδες ή συνεντεύξεις Τύπου.
Άλλωστε, στόχος της ηγεσίας της Ν.Δ. είναι και οι πολίτες που δεν είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. Αξιολογώντας τις ποιοτικές μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους, που δείχνει ότι το 61% των ψηφοφόρων που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευμένοι και αποδοκιμάζουν τα μέτρα, θέλουν αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν εν δυνάμει ψηφοφόροι της Ν.Δ. Άλλωστε, το σύνθημα το έδωσε ο κ. Μητσοτακής μιλώντας στους προέδρους των ΝΟΔΕ.
«Είναι πάντα εύκολο και ευχάριστο να μιλάμε στους συμπολίτες μας που ήταν πάντα ταγμένοι στη Νέα Δημοκρατία. Θα είναι ταγμένοι και θα είναι ο πυρήνας των συμπολιτών μας που θα μας στηρίξουν στις επόμενες εκλογές.
Δεν μας φτάνουν μόνο αυτοί όμως. Πρέπει να έχουμε ανοιχτές τις αγκαλιές μας και σε αυτούς οι οποίοι δεν μας ψήφισαν. Σε αυτούς οι οποίοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι θα γυρίσουν κάποιοι πίσω στη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχουμε πρόβλημα με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε πρόβλημα με τον Τσίπρα, τον Καμμένο και την παρέα που μας κυβερνά σήμερα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά αποκρυσταλλώνοντας την άποψή του για άνοιγμα της πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ.









Πηγή:vradini

Σχόλια