Τα έκαψαν όλα σε 28 μήνες

 – Τα 14 μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. που διέλυσαν τα πάντα!

Το τρίπτυχο της προπαγάνδας των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. πίσω από την καμένη γη που έχουν δημιουργήσει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι: «Δεν κλέβουμε – δεν μειώνουμε τις (κύριες) συντάξεις – διαπραγματευόμαστε».
Η αλήθεια είναι ότι ουδόλως διαπραγματεύονται. Απόδειξη ότι ψηφίζουν ό,τι τους δώσουν, ακόμη και μείωση των συντάξεων των 400 ευρώ ή τη φορολόγηση των εργαζομένων με μερική απασχόληση και μηνιαίο εισόδημα 450 ευρώ, και, ακολούθως, κλαυθμηρίζουν γιατί δεν τους κάνουν «χατίρια» στο Χρέος (σ.σ.: Εurogroup 22/5/2017). Και αυτά καταδεικνύουν το μέγεθος του ψέματος.
Αλλά, μήπως ισχύει το ότι χτυπάμε τη διαπλοκή;  Τα παραδείγματα με τις άδειες τηλεοπτικών καναλιών ή την υπόθεση Σαββίδη, αρκούν. Μόνο και μόνο η αντικατάσταση των ανταποδοτικών συντάξεων από τα συσσίτια και τα επιδόματα των 200 ευρώ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που επήλθε, αλλά και την ιδεολογική βάση της όλης επέμβασης: μειώνω εισοδήματα, φτωχοποιώ τους πολίτες και, ακολούθως, σαν «πατερούλης» έρχομαι και τους τάζω… χαρτζιλίκι.

Στους 28 μήνες της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου έχουμε:
1. Την αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 12 έτη και την εκθεμελίωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τον Αύγουστο του 2015.
2. Την επιβάρυνση με εισφορές 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ και στις επικουρικές συντάξεις, και την αύξηση στο ίδιο ποσοστό (από 4%) της εισφοράς Υγείας στις κύριες από τον Αύγουστο του 2015.
3. Την κατάργηση του ΕΚΑΣ σε 110.000 χαμηλοσυνταξιούχους τον Ιανουάριο του 2016, και την περικοπή του 50% του επιδόματος από 1/1/2017 –με την προοπτική κατάργησης του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019– για άλλους 240.000 δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους.
4. Τη μείωση των νέων (μετά τις 12/5/2016) συντάξεων έως και 30%, με ταυτόχρονη κατάργηση της σύνταξης χηρείας για συζύγους κάτω των 55 ετών, και, παράλληλα, τη μείωση της σύνταξης χηρείας στο 50%, τη μείωση της εθνικής σύνταξης έως και 50% για αναπήρους με ποσοστό κάτω του 67% κ.ά., μέτρα που ψηφίστηκαν με την α’ αξιολόγηση τον Μάιο του 2016.
5. Τη μείωση του εφάπαξ κατά 24% για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν μετά τις 31/8/2013.
6. Την αποκοπή του ποσού της σύνταξης που ξεπερνά τα 1.170 ευρώ καθαρά (στις περιπτώσεις αθροίσματος κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ μεικτά) από 1/7/2016. Η εν λόγω περικοπή αφορούσε αποκλειστικά τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες μετατράπηκαν σε επιδόματα.
7. Νέο μικρότερο πλαφόν 2.000 ευρώ μεικτά (1.750 καθαρά) στις κύριες συντάξεις και 3.000 ευρώ μεικτά (2.550) στις περιπτώσεις πολλαπλών συντάξεων.
8. Τη μείωση κατά 32% των μερισμάτων των Μετοχικών Ταμείων.
9. Την κατάργηση, ουσιαστικά, του δικαιώματος του συνταξιούχου, έστω και με κάποιο πέναλτι, να αναζητήσει εργασία προκειμένου να βελτιώσει το εισόδημά του (πόσο μάλιστα εάν έχουν αλλάξει ουσιωδώς οι συνθήκες της ζωής και της οικογένειάς του). Από 13/5/2016 και μετά, όποιος αναλαμβάνει εργασία ή όποιος συνταξιοδοτείται από μια εργασία, αλλά διατηρεί τη δεύτερη απασχόληση (διπλοαπασχολούμενος), θα χάνει το 60% της σύνταξής του από το πρώτο ευρώ.
10. Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 6% στο 7% για τις επικουρικές συντάξεις.
11. Πάνω από 60.000 είναι οι εν αναμονή συνταξιούχοι που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης με το (νέο) νόμο Κατρούγκαλου (4387/16) από 13/5/2016 και μετά, και ΚΑΜΙΑ εξ αυτών των αιτήσεων δεν έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής.
Οι εν λόγω ασφαλισμένοι ζουν στην καλύτερη περίπτωση που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη (σ.σ.: εξαιρούνται οι περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης), με 384 ευρώ έως 768 ευρώ (ποσό που πρέπει να δίνεται στις περιπτώσεις αίτησης για λήψη προσωρινής σύνταξης).
12. Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση να περάσει διάταξη (δεύτερη αξιολόγηση 3ου Μνημονίου) με την οποία
κόβει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των παλαιών ασφαλισμένων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς σε ποσοστό έως 18%.
Με αυτή την παρέμβαση, η οποία θα ισχύσει από 1/1/2019, το σύνολο σχεδόν των συντάξεων θα κυμαίνεται από 350 έως και 1.000 ευρώ.
Μάλιστα, για να λάβει κανείς 1.000 ευρώ, καθαρά, σύνταξη θα πρέπει να έχει 40 έτη ασφάλισης, να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας και να έχει μέσο μισθό την περίοδο από το 2002 μέχρι την ήμερα κατάθεσης της αίτησης πάνω από 2.100 ευρώ!
13.Την ίδια στιγμή που μειώνονται οι συντάξεις έρχεται η κυβέρνηση και μειώνει από 1/1/2020 (σ.σ.: εκτός και εάν το ΔΝΤ αποφασίσει διαφορετικά και ορίσει την εφαρμογή της δρακόντειας διάταξης από 1/1/2019) και το αφορολόγητο όριο στα 5.636 ευρώ.
Εις τρόπον ώστε όσοι βγάζουν πάνω από 720 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης να επιβαρύνονται με 650 ευρώ το χρόνο (σ.σ.: μία ολόκληρη σύνταξη δηλαδή από αυτή την παρέμβαση).
Ανάλογη είναι η μείωση και για μικρότερες συντάξεις, ενώ το αφορολόγητο έχει περιοριστεί στα 400 ευρώ του μερικώς απασχολούμενου και τα 470 ευρώ για άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.
14. Από 1/1/2018 καταργείται η φοροέκπτωση στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες, της τάξης του 1,5%, λόγω προκαταβολής του φόρου.


Με… δανεικές γάζες τα νοσοκομεία
Οι κλοπές ιατρικών μηχανημάτων από τα δημόσια νοσοκομεία είναι το κερασάκι στην τούρτα που σερβίρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. τα τελευταία δύο χρόνια στον πολύπαθο χώρο της Υγείας. Αν κάτι κλαπεί ή χαλάσει δεν αντικαθίσταται και όλοι περιμένουν κάποια δωρεά. Οι λίστες αναμονής, ακόμη και σε καρκινοπαθείς, έχουν παγιωθεί στους έξι μήνες, πολλά νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών, χωρίς επαρκή αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς στοιχειώδη υλικά, με ανεπαρκή και κακοσυντηρημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις να «θερίζουν». Υπό αυτό το καθεστώς πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν το μεσημέρι λόγω έλλειψης ιατρών και προσωπικού (Πρέβεζα, Ηλεία, Καρπενήσι, Ιτέα κ.ά.). Έτσι, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, μπορεί κάποιος κλέφτης να μπει ανενόχλητος και να τα σηκώσει όλα! Οι όποιες κλειδαριές είναι ουσιαστικά άχρηστες, αφού ανοίγουν και χωρίς κλειδί, ενώ συχνά τοποθετούνται λουκέτα των 2 ευρώ για να κλειδώνουν μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα, μέσα στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν ολοκαίνουργια ιατρικά μηχανήματα που δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού: οδοντιατρικά, ακτινολογικά, μικροβιολογικά, ιατρικά μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ, εντελώς καινούργια και αφύλακτα.
Με όποιον αναμεμιγμένο στο σύστημα του ΕΣΥ την τελευταία διετία μιλήσει κάποιος, θα του πει πως έχει ξεπεράσει πλέον τα όριά του. Παρά τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό γιατροί και νοσηλευτές προσπαθούν καθημερινά να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Και πλέον δέχονται τις βίαιες αντιδράσεις αυτών ή και των συγγενών τους, με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό. Συμπτωματικά, τα κρούσματα βίας εντάθηκαν ύστερα από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, ο οποίος σε μία από τις πολλές ιδιαίτερες τοποθετήσεις του είχε κάνει λόγο για «υπεραρίθμους νοσηλευτές σε Κέντρα Υγείας που πλέκουν πουλόβερ». «Τι περιμένετε να σκεφτεί ο κόσμος όταν ακούει τον υπουργό Υγείας να κάνει τέτοιες δηλώσεις; Είναι λογικό οι άνθρωποι να σκεφτούν ότι για τα προβλήματα των νοσοκομείων φταίμε εμείς», λένε από πλευράς τους οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που εισπράττουν καθημερινά την μήνιν του κόσμου για τα κακώς κείμενα.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, στα νοσοκομεία της Αττικής αναζήτησαν πέρσι ιατρική φροντίδα 2,76 εκατομμύρια ασθενείς, στα επείγοντα περιστατικά ή σε τακτικά ραντεβού (απογευματινά ιατρεία), ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2015 ήταν 2,72 εκατ. και 2,68 εκατ. το 2014. Όμως, παρά τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση μειώθηκε η διάθεση κεφαλαίων προς τα δημόσια νοσηλευτήρια της Αττικής, αφού τα 588,6 εκατομμύρια ευρώ του 2016 προσγειώθηκαν στα 575,8 εκατομμύρια ευρώ για φέτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους και ενώ έχει πλέον παγιωθεί να ζητούν από τις οικογένειες των ασθενών να φέρνουν, εκτός από τα σεντόνια, ακόμη και τις… γάζες ή τα φάρμακά τους. Υπό αυτό το καθεστώς γιατροί και νοσηλευτές καλούνται καθημερινά να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με πολλές ώρες εργασία, με λίγη ανάπαυση, με ελλείψεις προσωπικού, με ανεπάρκεια υλικών ή και με ελαττωματικά υλικά, ενώ αρκετά συχνά χρειάζεται να ενεργοποιήσουν την εφευρετικότητά τους καταφεύγοντας σε πατέντες του στιλ… σελοτέιπ, αντί για χανζαπλάστ.
Δύο χρόνια παραλογισμός στις αστικές συγκοινωνίες – Κρατικοποιούν τον ΟΑΣΘ ιδιωτικοποιούν τον ΟΑΣΑ
Με την… όπισθεν κινούνται λόγω των κυβερνητικών πολιτικών τα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο ΟΑΣΑ, που εξυπηρετεί καθημερινώς χιλιάδες κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά και ο ΟΑΣΘ, που σηκώνει μόνος του όλο το βάρος των αστικών συγκοινωνιών της συμπρωτεύουσας, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, απόρροια της συστηματικής απαξίωσης που τυγχάνουν τελευταία 2 χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
Αποτέλεσμα; Απλήρωτοι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη, στόλος στα όρια της κατάρρευσης στην Αθήνα, και απίστευτη ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.
Κάθε ημέρα και χειρότερα
Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων, από τα συνολικά 2.022 λεωφορεία του στόλου διαθέσιμα προς κυκλοφορία είναι περίπου 800. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, καθώς πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση η «Πρώτη Φορά Αριστερά» τα λεωφορεία που έβγαιναν καθημερινά στους δρόμους ήταν 1.340 και η επιχείρηση ήταν κερδοφόρα.
«Η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει χειρότερη. Είμαστε ένα βήμα από την ολική κατάρρευση», λέει στη «ΒτΚ» ο πρόεδρος των τεχνικών του Οργανισμού Αποστόλης Ραφτόπουλος, που τονίζει ότι η έλλειψη ανταλλακτικών αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια που καταβάλλουν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του. «Λείπουν κινητήρες, δισκόπλακες, μπαταρίες, ψαλίδια, φλάντζες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Κάθε ημέρα στα αμαξοστάσια αποψιλώνουμε σε σημείο… βανδαλισμού τα λεωφορεία που έχουν πάνω από δύο βλάβες το καθένα, για να θέσουμε σε κίνηση αυτά που έχουν μόνο μία βλάβη. Δεν ξέρω πόσο θα μπορέσουμε να το συνεχίσουμε αυτό, καθώς και από τα παροπλισμένα λεωφορεία τελειώνουν τα υλικά που μπορούμε να πάρουμε».
Φως στο τούνελ δεν υπάρχει, και είναι χαρακτηριστικό πως μόλις την περασμένη Δευτέρα η οικονομική διευθύντρια του ΟΑΣΑ ενημέρωσε, με mail, ότι τα διαθέσιμα κονδύλια του προϋπολογισμού του 2017 για την αγορά ανταλλακτικών και αναλώσιμων υλικών έχουν εξαντληθεί, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τέλος του έτους ο αριθμός των διαθέσιμων προς κυκλοφορία οχημάτων μόνο να μειωθεί μπορεί και όχι να αυξηθεί.
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, σε συνάντηση που είχε με τα σωματεία, όταν του τέθηκε το θέμα της αγοράς ανταλλακτικών απάντησε: «Αν δώσουμε λεφτά γι’ αυτά, δεν θα έχουμε για τα σχολικά συσσίτια…».
Παρόμοια ήταν η απάντησή του και όταν του τέθηκε το θέμα των προσλήψεων, καθώς από το 2014 μέχρι σήμερα, οι «απώλειες» σε οδηγούς και τεχνικούς που δεν έχουν αντικατασταθεί, ξεπερνούν τα 1.000 άτομα…
«Στον αέρα» η Θεσσαλονίκη
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το μέλλον του ΟΑΣΘ. Μπορεί μεσοβδόμαδα οι εργαζόμενοι να πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα και να ανέβηκαν ξανά στα λεωφορεία τους, όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, ο οποίος διεκδικεί από τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας ένα ποσό 120-130 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για χρήματα σημαντικά για τη λειτουργία του Οργανισμού, που απορρέουν από τη μεταφορά μαθητών, φοιτητών, συνταξιούχων και ΑμΕΑ, το οποίο όμως δεν αναγνωρίζουν τα δύο υπουργεία. Παρόμοιο πρόβλημα υπήρχε και στο παρελθόν, και είχε λυθεί με τη σύσταση μιας επιτροπής που έβγαλε πόρισμα για το πόσα ακριβώς ήταν τα χρήματα που έπρεπε να πάρει ο Οργανισμός. «Ζητάμε να γίνει και τώρα το ίδιο. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει κοινωνική πολιτική στην πλάτη του ΟΑΣΘ», λέει στη «ΒτΚ» ο Δημήτρης Τσερμενίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων. Ο ίδιος αναφερόμενος στην κυβερνητική πρόθεση κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ τονίζει: «Δεν έχουμε ακόμη μια συγκεκριμένη πρόταση. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας καταθέσει το οριστικό σχέδιο και είμαστε ανοιχτοί στο να το συζητήσουμε, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα εξασφαλίζει τους 2.300 εργαζομένους στον Οργανισμό. Η Θεσσαλονίκη σαν πόλη δεν αντέχει ούτε έναν άνεργο ακόμη».
Το παράδοξο είναι πως την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΑ, που ήδη έχει ενταχθεί στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. «Οι άνθρωποι έχουν πάρει διαζύγιο με τη λογική. Θέλουν να κάνουν κρατικά τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης και να πουλήσουν σε ιδιώτη τα λεωφορεία της Αθήνας, τα οποία συστηματικά απαξιώνουν», λέει ο κύριος Ραφτόπουλος.
Μπλακ άουτ στη Δικαιοσύνη
Τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή του Δικαίου, ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, παρεμβάσεις, απελπιστικές καταστάσεις στις φυλακές, υπερφορολόγηση δικηγόρων σε σημείο διάλυσης του κλάδου, είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, τα οποία εντάθηκαν και παγιώθηκαν την τελευταία διετία.
Από την υποβολή μιας μηνυτήριας αναφοράς ή αγωγής και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση φτάνουμε σε επίπεδα τρομερής καθυστέρησης, μέχρι και 6-7 χρόνια – ή και 11 στα διοικητικά δικαστήρια. Ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 15 ή και 20 χρόνια. Για κάτι που προκύπτει σήμερα, δηλαδή, μπορεί ο δικαστής που θα κληθεί να το κρίνει, να πηγαίνει αυτή τη στιγμή ακόμη σχολείο, ο πολίτης να μη θυμάται καν το δικηγόρο του, ή αυτός να έχει βγει στη σύνταξη! Την τρομερή καθυστέρηση την παραδέχεται ούτως ή άλλως και ο ίδιος ο υπουργός, ομολογώντας ότι επί της ουσίας η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί, αφού επικρατεί η αρνησιδικία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και μεγάλες δίκες, όπως η κορυφαία για τη Χρυσή Αυγή, η οποία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου του 2015, βρίσκεται ακόμη στο μέσον, με τον ίδιο το δολοφόνο του Π. Φύσσα να βρίσκεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους λόγω λήξης του μέγιστου ορίου προφυλάκισης.
Πρώτη φορά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. υπήρξε τέτοια μεγάλη αναταραχή στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης, με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς να αλληλοκαταγγέλλονται ή ακόμη και προϊσταμένους να καλούνται σε πειθαρχικά, αντιμετωπίζοντας ακόμη και ποινικές κυρώσεις. Πρώτη φορά, επίσης, οι δικηγόροι έκαναν τόσο μακρά αποχή από τα καθήκοντά τους, επί σχεδόν ένα χρόνο, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξημένες εισφορές, κάτι το οποίο παρέλυσε ακόμη περισσότερο τα δικαστήρια της χώρας.
Στο μεταξύ, παρά τις αθρόες αποφυλακίσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους περιβόητους νόμους –που αποτέλεσαν… εισιτήριο προς την ελευθερία και προς συνέχιση της εγκληματικής δραστηριότητας για πολλούς σκληρούς κακοποιούς– στα σωφρονιστικά καταστήματα η κατάσταση είναι εκρηκτική και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκδίδουν ανακοινώσεις για βοήθεια, τη μία μετά την άλλη. Πρώτη φορά, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι φοβούνται τόσο πολύ για τη σωματική ακεραιότητά τους αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά αυξημένης βίας εντός, αλλά και εκτός, φυλακών. Ασφάλεια δε νιώθουν ούτε οι δικαστές ούτε, όμως, και οι διάδικοι, αφού ο καθένας μπορεί να βγάλει ένα περίστροφο και να αρχίσει τους πυροβολισμούς, όπως είδαμε πρόσφατα έξω από το Εφετείο της Αθήνας.
Κατά τη διάρκεια της «Πρώτης Φοράς Αριστερά» και ενώ ως αντιπολίτευση κυριαρχούσε το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», οι νόμοι που ψηφίστηκαν και καθιερώθηκαν έχουν ρίξει το «μπαλάκι» στη Δικαιοσύνη, τους ειρηνοδίκες και τους συμβολαιογράφους. Και πλέον, αυτό το σύνθημα είναι μια μελαγχολική υπόμνηση που χάνεται μέσα στους επικείμενους πλειστηριασμούς…









Πηγή:vradini

Σχόλια