21/5/2016 - Αμοργός - Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μαγευτικά νερά, μοναδικά τοπία, ξεχωριστή ομορφιά !


Κατάπολα, Αμοργός.
Η Αμοργός είναι κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους, το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, με το μακρόστενο σχήμα της μοιάζει να προστατεύει τις ανατολικές μικρές Κυκλάδες.
Πήρε το όνομά της από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού από το οποίο φτιάχνονταν οι «άλικοι αμοργίδες», χιτώνες της Αμοργού.

Ο Βαρσαμίτης βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τη Χώρα με την Κάτω Μεριά και οφείλει τ’ όνομά του στο φυτό βάρσαμος (αγριοδυόσμος) που φυτρώνει στα πέριξ.



Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, νοτιοανατολικά της Νάξου και σε απόσταση 136 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά. Η επιφάνειά της εκτιμάται στα 121.464 τ.χλμ., ενώ έχει μήκος ακτών 126 χιλιόμετρα. Είναι μακρόστενο νησί που εκτείνεται από ΝΔ προς ΒΑ με απότομη ορεινή μορφολογία εδάφους. Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη.
Πρωτεύουσα είναι η Χώρα Αμοργού με κύριο λιμάνι τα Κατάπολα.

Η Αμοργός είχε πληθυσμό 1.859 άτομα στην απογραφή του 2001. Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με τη γεωργία, την κτηνοτροφία αλλά και την αλιεία.
Η Αμοργός αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία.Υπάρχουν μονοπάτια που ξεκινούν ή/και καταλήγουν σε κάποιον οικισμό και προσφέρουν στον επισκέπτη εκπληκτικές εικόνες φυσικού τοπίου.





Ιστορία

Από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην Αμοργό. Κατά την αρχαιότητα η Αμοργός γίνεται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού. Αργότερα, κατά την μινωική εποχή, καταφθάνουν στο νησί πολλοί μινωίτες ιδρύοντας μία από τις πρώτες πόλεις του νησιού, τη Μινώα. Αργότερα, Ναξιώτες ιδρύουν την Αρκεσίνη, στη σημερινή περιοχή Καστρί και την ίδια εποχή Μιλήσιοι εγκαθίστανται στην Αιγιάλη, κοντά στο σημερινό χωριό Θολάρια. Αυτές ήταν κατά την αρχαιότητα οι σπουδαιότερες πόλεις του νησιού. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους θα είναι τόπος εξορίας: επί Τιβερίου, το 23 μ.Χ. θα εξοριστεί ο Βέβιος Σειρήνος, ανθύπατος της Ισπανίας.
Μετά την επανάσταση του 1821 ενσωματώθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

Στο κτήριο του σημερινού ΕΠΑ.Λ Αμοργού βρίσκεται μια επιγραφή που αναφέρει ότι το σχολείο ιδρύθηκε στις 21/6/1826 με χρήματα της Ιεράς μονής Χοζοβιωτίσης γεγονός που αποδεικνύει ότι στην Αμοργό λειτούργησε ένα απο τα πρώτα σχολεία της ελέυθερης Ελλάδας.

Ο δήμος Αμοργού

[

Δήμος Αμοργού
Δήμος

2011 Dimos Amorgou.png
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Έδρα Αμοργός
Διοίκηση
 • Δήμαρχος Νικόλαος Φωστιέρης
Διοικητική διαίρεση
 • Αποκ. διοίκηση Αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
 • Περιφ. ενότητα Νάξου
Διαμέρισμα Νησιά Αιγαίου
Νομός Νομός Κυκλάδων
Έκταση 160,1 km2
Πληθυσμός 1.973 (απογραφή 2011)
Ο δήμος Αμοργού περιλαμβάνει το νησί της Αμοργού και τις γύρω νησίδες. Αναλυτικά οι οικισμοί και οι νησίδες που αποτελούν τον δήμο Αμοργού:

Δ.δ. Αμοργού [ 414 ]
Δ.δ. Αιγιάλης [ 487 ]
Δ.δ. Αρκεσίνης [ 218 ]
Δ.δ. Βρούτση [ 82 ]
Δ.δ. Θολαρίων [ 173 ]
Δ.δ. Καταπόλων (Αμοργού) [ 485 ]
Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011, ουδεμία μεταβολή επήλθε στο Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 2.29.Γ. αυτού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2011 ο Δήμος Αμοργού αριθμεί 1.940 άτομα, από τα οποία 1.010 άρρενες και 930 θήλεις. Η πυκνότητα του πληθυσμού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ανέρχεται σε 15,35.

Πεζοπορικές Διαδρομές



Το μονοπάτι Λαγκάδα-Άγιος Θεολόγος-Σταυρός.
Οι πιο γνωστές πεζοπορικές διαδρομές (μονοπάτια) του νησιού είναι:

  • Χώρα - Μονή Χοζοβιώτισσας - Ξενοδοχιό - Άργιλας - Ασφοντηλίτης - Όξω Μεριά - Ποταμός (4-5 ώρες)
  • Κατάπολα (Πέρα Ραχίδι) - (Μηλιές) - Χώρα (1 ώρα ανάβαση, 40 λεπτά κατάβαση)
  • Κατάπολα - (Μινώα) - Αγία Θέκλη - Δωκαθίσματα - Καμάρι - Παναγία Καστριανή - Βρούτση - Ραχούλα - Αρκεσίνη (4-5 ώρες)
  • Όρμος Αιγιάλης - Λαγκάδα - Στρούμπος - Θολάρια - Φωκιότρυπα (2-3 ώρες)
  • Λαγκάδα - Άγιος Θεολόγος - Σταυρός (2 ώρες)
  • Άγιος Γεώργιος Βαρσαμίτης - Μινώα-Κατάπολα (45 λεπτά)
  • Κατάπολα - Χώρα (1 ώρα 15 λεπτά ανάβαση, 50 λεπτά κατάβαση)
  • Κατάπολα - Οικισμός Τα Νερά - Φάρος Άη Λιά (1 ώρα 30 λεπτά)
  • Χώρα - Παραλία Αγίας Άννας (30 λεπτά κατάβαση, 1ώρα ανάβαση)
  • Χώρα - Τερλάκια - Ξυλοκερατίδι (2 ώρες)
  • (Χώρα) - Προφήτης Ηλίας (1 ώρα 15 λεπτά)
  • Αρκεσίνη - Παραλία Αμμούδι (30 λεπτά κατάβαση, 45 λεπτά ανάβαση)
  • Αρκεσίνη - Μαύρη Μύτη - Πόρτο Ακρωτήρι (45 λεπτά)
  • Θολάρια - Όρμος Μικρής Βλυχάδας (30 λεπτά κατέβασμα, 45 λεπτά ανάβαση)
  • Λαγκάδα - Μαχός (1 ώρα)
  • Θολάρια - Χρυσόστομος - Φάρος - Χόχλακας - Φωκιότρυπα (2 ώρες)

Εκκλησιαστικά



Παναγία Χοζοβιώτισσα.
Σήμερα η Αμοργός υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων και αποτελεί την αρχιερατική περιφέρεια Αμοργού. Στις 21 Νοεμβρίου εορτάζεται η Παναγία Χοζοβιώτισσα στο μοναστήρι που είναι κτισμένο στον πιο απόκρημνο βράχο του όρους Προφήτη Ηλία, 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, νότια της πρωτεύουσας Χώρας. Κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό το 1088. Από το 2010 λειτουργεί στη Χώρα και εκκλησιαστικό μουσείο.


Το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας

Φωλιασμένο μέσα σε αγκαθωτούς, απειλητικούς βράχους, είναι ορατό μόνον από το πέλαγος, που απλώνεται απέραντο κάτω από τα βράχια, 300 μέτρα ψηλά. Η κάτασπρη, απέριττη όψη του εναρμονίζεται θαυμαστά με τα πολύχρωμα ανώμαλα βράχια.


Στην καρδιά της Χώρας, στο αρχοντικό του ενετικού Πύργου Γαβρά, εκτίθενται ευρήματα κυρίως από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού, Αιγιάλη, Αρκεσίνη και Μινώα: γλυπτά, αγάλματα, ανάγλυφα και αρχιτεκτονικά μέλη, από την αρχαϊκή περίοδο έως τον 3ο μ.Χ. αιώνα.
Στην περιοχή της Κάτω Μεριάς, μέσα στους αγρούς, βρίσκεται το μοναδικό στο νησί καλοδιατηρημένο αρχαίο μνημείο, ένα μεμονωμένο οχυρό ορθογώνιου σχήματος του 4ου αι. π.Χ. Πρόσφατα βραβεύτηκε από τη Europa Nostra για την υποδειγματική του αποκατάσταση.





Η Αμοργός είναι ένα νησί με κρυστάλλινα νερά ,υπέροχο βυθό και παραλίες για όλα τα γούστα. Άλλες είναι εύκολα προσβάσιμες και άλλες λιγότερο, όμως η μοναδικότητα του τοπίου και τα χρώματα των νερών θα σας αποζημιώσουν αν αποφασίσετε να τις επισκεφτείτε με μια οργανωμένη ή ακόμα καλύτερα με μια ιδιωτική κρουαζιέρα.





Νοτιοανατολικά του νησιού θα συναντήσετε τα τιρκουάζ νερά του Μούρου – απαραίτητη η μάσκα για το βυθό και τις σπηλιές. Ένα φουσκωτό σκάφος θα σας δώσει πρόσβαση σε μαγευτικά νερά και τοπία. Πιο μοναχικό σκηνικό θα βρείτε στην ίδια πλευρά του νησιού στο Αμμούδι.






Φαγητό
Το καλοκαίρι και ολόκληρο το χρόνο, θα δοκιμάσετε το «πατατάτο», το πιο γνωστό από τα παραδοσιακά φαγητά της Αμοργού, το κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες, το «Ξυδάτο» (σούπα από εντόσθια, που μοιάζει με πατσά και προσφέρεται στα πανηγύρια) και, φυσικά, συνοδευτικό για όλα αυτά το αμοργιανό ρακόμελο, γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο, που πίνεται ζεστό και θα το βρείτε παντού στην Αμοργό. Δεν πρέπει να μπερδέψετε, ωστόσο, το ρακόμελο με την ψημένη ρακή, που αποτελεί ένα είδος τοπικού σπιτικού λικέρ και παρασκευάζεται από ρακή, μέλι και διάφορα μπαχαρικά ή ξερά φρούτα, Ζητήστε, τέλος, να δοκιμάσετε “Ξεροτήγανο” και, φυσικά, “παστέλι”.


Σχόλια