22-4-2016 AAXEN - H ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ





Το Άαχεν (γερμανικά: Aachen) ή Αιξ-λα-Σαπέλ (γαλλικά: Aix-la-Chapelle), είναι πόλη της Γερμανίας. Βρίσκεται στα δυτικά του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στα σύνορα της Γερμανίας με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Έχει 259.030 κατοίκους (Δεκέμβριος 2007) και ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια Κολωνίας. Το 1890, ο πληθυσμός της πόλης ξεπέρασε τους 250.000 κατοίκους.

Ονομασία

Η γερμανική ονομασία της πόλης προέρχεται προφανώς από την κελτική ρίζα «άα» που σημαίνει τρεχούμενο νερό και τη γερμανική κατάληξη «χεν» που είναι το υποκοριστικό του νερού δηλαδή «τρεχούμενο νεράκι». Το Άαχεν είναι επίσης γνωστό και με δύο ακόμη ονομασίες, μία γαλλική Αιξ-λα-Σαπέλ (Aix la Chapelle) και μία ρωμαϊκή (Aquisqranum, αποδιδόμενη και χρησιμοποιούμενη παλιότερα στα ελληνικά ως Ακυίσγρανον). Η μεν γαλλική θυμίζει πολλές πόλεις της δυτικής Ευρώπης που φέρουν το όνομα Εξ (Aix), τις οποίες ίδρυσε ο Ρωμαίος ύπατος Σέξτιος Καλβίνος, και η γαλλική λέξη Σαπέλ (Chapelle), που σημαίνει εκκλησία ή παρεκκλήσι, δηλαδή "Εκκλησία του Σίξτου". Η δε ρωμαϊκή προέρχεται από τη λατινική λέξη άκουα (aqua), που σημαίνει νερό, και από το όνομα Γράνος, με το οποίο ονόμαζαν οι Κέλτες τον Απόλλωνα, ή Απόλλωνα Γράνον, επειδή οι πηγές γύρω από το Ακυίσγρανο ήταν ιαματικές, όπως μαρτυρεί ο Δίων ο Κάσσιος.

Ιστορία

Η περιοχή του Άαχεν κατοικούνταν από τη Νεολιθική εποχή. Αργότερα, στην Εποχή του Σιδήρου η περιοχή κατοικήθηκε από Κέλτες, οι οποίοι υποτάχθηκαν στη Ρώμη κατά τον Γαλατικό Πόλεμο. Γνωστή αρχαιολογική θέση στο Άαχεν είναι οι πηγές Aquae Granni που ήκμασαν κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
Για πρώτη φορά η περιοχή αναφέρεται ως έδρα της Αυλής του Φράγκου βασιλιά Πεπίνου του Κοντού. Ο γιος του, Καρλομάγνος, την επέλεξε ως τόπο μόνιμης εγκατάστασής του και έχτισε το ανάκτορό του καθώς επίσης και τον καθεδρικό ναό.
Κατά τη διάρκεια της διαμάχης για την διαδοχή του Καρλομάγνου, το 881, κυρίευσαν την πόλη οι Νορμανδοί, καταστρέφοντας το ανάκτορο και πολλά άλλα κτίσματα της πόλης.
Από τη βασιλεία όμως, του Όθωνος Α' και ύστερα, μέχρι περίπου τα μέσα του 16ου αιώνα, το Άαχεν αποτελούσε την πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στον οκτάγωνο καθεδρικό ναό της πόλης γίνονταν οι στέψεις βασιλέων και αυτοκρατόρων.

Γεωγραφία

Το Άαχεν είναι η δυτικότερη γερμανική μεγαλούπολη και ανήκει στις πυκνοκατοικημένες περιοχές του κρατιδίου. Βρίσκεται στο λεγόμενο «Τρίγωνο των τριών χωρών» (Dreiländereck) ΓερμανίαΒέλγιοΟλλανδία, περίπου 30 χμ βόρεια της οροσειράς Hohes Venn, η οποία είναι μέρος του Ρηνανικού Σχιστολιθικού Ορεινού Όγκου (Rheinisches Schiefergebirge). Το ψηλότερο σημείο της πόλης (410 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας) βρίσκεται νοτιοανατολικό άκρο της πόλης, ενώ το χαμηλότερο (125 μέτρα) βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, στα γερμανικά σύνορα.
Το συνολικό μήκος των ορίων της πόλης ανέρχεται στα 87,7 χμ από τα οποία 23,8 χμ αποτελούν κρατικά σύνορα με το Βέλγιο και 21,8 χμ σύνορα με την Ολλανδία. Η πόλη επεκτείνεται 21,6 χμ από βορρά στο νότο και 17,2 χμ από την ανατολή στη δύση.

Πολιτισμός και αξιοθέατα

Το Άαχεν είναι γνωστό για το παγκόσμιας κλάσης πολυτεχνείο του RWTH (Rheinisch Westfälische Technische Hochschule).

Ο καθεδρικός ναός της πόλης ανακηρύχθηκε το 1978 από την UNESCO σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.


Ελληνική-ορθόδοξη εκκλησία Αγίου Μιχαήλ και Αγίου Δημητρίου








Πηγή: βικιπαιδεια/ιστορικα αρχεια

Σχόλια