20-4-2016 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ




Ελλάδα

  • «Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την οικονομία και γονατίζει τους συνεπείς φορολογουμένους. Η μεσαία τάξη "καταργείται" με ένα νόμο και μερικά άρθρα» τονίζει το Ποτάμι για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
  • Στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου προσάραξε το πρωί της Τετάρτης φορτηγό πλοίο, σημαίας Ολλανδίας, με επταμελές πλήρωμα, όλοι αλλοδαποί.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης από ειδικά συνεργεία στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά, μετά τη μετακίνηση 450 προσφύγων προς την πέτρινη αποθήκη και την πύλη Ε1. Ο σταθμός της Ε2 αναμένεται να δοθεί σύντομα σε λειτουργία, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επιβατών της ακτοπλοΐας ενόψει των εορτών του Πάσχα.
  • Συνεχίζονται οι αναταράξεις στη ΝΔ, μετά τις εξελίξεις με αφορμή το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και τις αποφάσεις που έλαβε ο πρόεδρος του κόμματος. Την παραίτησή του υπέβαλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) του συνεδρίου Φίλιππος Ταυρής χθες το βράδυ, καταγγέλλοντας αντικαταστατικές διαδικασίες και νοθεία στη σύνθεση του Συνεδρίου.
  • Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα την ασφάλεια των πολιτών. Ωστόσο, δεδομένης της χρονικής στιγμής που πραγματοποιείται, τη συζήτηση και την αναμενόμενη αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη αναμένεται να μονοπωλήσουν οι εξελίξεις στην οικονομία και οι σαρωτικές ανατροπές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό. Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση.

Κόσμος

  • Η ετήσια μελέτη της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» διαπιστώνει βαθιά και ανησυχτική κάμψη στην ελευθερία του Τύπου διεθνώς τον τελευταίο χρόνο, μιλώντας αφ' ενός για «παράνοια των κυβερνήσεων» και αφ' ετέρου για ισχυρότερη επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων -ενώ σε ορισμένες χώρες, βασικός κίνδυνος παραμένει η βία. Η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώθηκε οριακά, αν και παραμένει προτελευταία στις χώρες της ΕΕ.
  • H γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει για άλλους δύο μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με το επιχείρημα του κινδύνου για τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. H ισχύς των μέτρων εκπνέει, μέχρι νεωτέρας, στις 26 Μαΐου, καθώς τα μέτρα είχαν ήδη παραταθεί προηγουμένως για τρεις μήνες.
  • «Δεν θεωρεί πιθανό» ο εκπρόσωπος του ιάπωνα πρωθυπουργού την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δείχνοντας στην κατάσταση στο νότιο τμήμα της χώρας μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει και η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στο Ειρηνικό (TPP). Oι νεκροί του σεισμού έχουν ανέλθει την Τετάρτη σε 48.
  • Χαρακτήρα πολιτικού αποχαιρετισμού είχε η ομιλία του εμβληματικού κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στο συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος Κούβας, στην οποία μίλησε για το θάνατο αλλά διατράνωσε την πίστη του στην παρακαταθήκη της Αβάνας. «Γίνομαι 90 σύντομα, και σύντομα θα είμαι όπως όλοι οι άλλοι. Η ώρα έρχεται για όλους, όμως οι ιδέες μας θα μείνουν ως απόδειξη πως αν τις δουλέψουμε, μπορούν να παράξουν ό,τι χρειάζονται οι άνθρωποι» είπε.
  • Στην υπερβολική παρέμβαση των Βρυξελλών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων απέδωσε, εν μέρει, την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οικονομία

  • Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής με το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 581,23 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,41%. Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
  • Με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη και παρουσία της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου ξεκίνησε το πρωί η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός Απριλίου, ενώ πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της οικονομίας το 2015.
  • Η συνταξιοδοτική δαπάνη «είναι μικρότερη για το μέλλον κατά 1% του ΑΕΠ» και «αποφασίσαμε να μοιράσουμε τη μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει πως θα προστατευθούν οι αδύναμοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και αυτοί που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης. «Θα τα πάρουμε από αυτούς που φοράνε μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα» επισήμανε.

Αθλητισμός

  • Επιστροφή στο Κύπελλο Ελλάδα ύστερα από πολλές περιπέτειες. ΑΕΚ και Ατρόμητος παίζουν σήμερα, Τετάρτη (19:00) στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ, τον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό με την «Ενωση» να έχει στον πάγκο της τον Στέλιο Μανωλά και όχι τον Γκουστάβο Πογιέτ, που αποτέλεσε παρελθόν.

  • Την ευκαιρία να κάνει το πιο αποφασισιστικό βήμα για την παραμονή της έχασε η Εσπανιόλ μετά το εντός έδρας 1-1 με την Θέλτα, ενώ η Μπέτις «κλείδωσε» την παραμονή της στην primera division με τη νίκη της επί της «αδιάφορης», Λας Πάλμας. Οι φιλοξενούμενοι αγωνίζοντας με παίκτη λιγότερο από το 41΄ λόγω της αποβολής του Αϊθάμι.






ΠΗΓΗ: sansimera

Σχόλια