Τσίπρας: Δεν θα αποτελέσουμε αριστερή παρένθεση.






Για τα λάθη και τις παραλείψεις κατά την πεντάμηνη διαπραγμάτευση μίλησε εκ νέου ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας και πάλι την ευθύνη. Μιλώντας στη Βουλή μετά την κ. Κωσταντοπούλου, αν και δεν είχε σκοπό να το κάνει ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις αναφέροντας: «Εμείς δεν πρόκειται να ξεπουλήσουμε τράπεζες μέσα σε μία νύχτα, ούτε θα κουρέψουμε τα ομόλογα των συνταξιούχων.

«Η συμφωνία που έχουμε στα χέρια μας είναι πολύ δύσκολη - Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες που μου αναλογούν».
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και καλούμαστε να αποφασίσουμε με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Προσωπικά αισθάνομαι περήφανος διότι με αυταπάρνηση δώσαμε μάχη δύσκολη όχι μόνο απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα αλλά τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους. Δώσαμε αγώνα που από τη μια ήταν το δίκαιο και από την άλλη ήταν η οικονομική ισχύς. Παρόλα αυτά αφήνουμε παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας στην Ευρώπη. Αυτή η σπορά θα καρποφορήσει στην Ευρώπη κάποια στιγμή».
Το παλιό Το παλιό έχει τελειώσει σε αυτή τη χώρα, μαζί με τις επιλογές που έκανε στο παρελθόν. Παρά το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μιας μια δύσκολη συμφωνία, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αποτελούμε εγγύηση για τον ελληνικό λαό ότι δεν θα υπάρξουν πράξεις και παραλείψεις των προηγούμενων ετών
Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε για το δίκαιο του εργαζόμενου ελληνικού λαό. Στην πλειοψηφία των μέτρων δεν πιστεύουμε, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να τα υλοποιήσουμε, γιατί αυτό είναι σήμερα το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Δεν θα κάνουμε πίσω από τη δέσμευση μας να αγωνιστούμε για το δίκιο των λαϊκών στρωμάτων. Πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας παρά την δύσκολη συμφωνία.
«'Ακουσα να μιλάτε για τον εκβιασμό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με μεγάλη ειλικρίνεια. Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός αυτός ο εκβιασμός; Αναφέρομαι στις εναλλακτικές που είχα προχθές το βράδυ», είπε ο πρωθυπουργός απευθύνομενος στην εθνική αντιπροσωπεία.

Οι επιλογές

Οι επιλογές, όπως είπε ο κ. Τσίπρας ήταν η πρώτη να αποδεχθεί συμφωνία με την οποία σε πολλά σημεία έχει ριζικές διαφωνίες, η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία. «Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή. Το σχέδιο Σόιμπλε, για το παράλληλο νόμισμα. Αν τη θέλουμε και τώρα έχουμε χρόνο να τη ζητήσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας: «Ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές, σε μένα βάρυνε η επιλογή της ευθύνης ώστε η χειμαζόμενη κοινωνία να μην περάσει χειρότερα από αυτά που περνάει τώρα». Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να απαντήσουν αν ο εκβιασμός στον οποίο αναφέρθηκαν θεωρούν ότι είναι πραγματικός ή πλαστός. «Αν θεωρείτε ότι είναι πλαστός, είμαι έτοιμος να ακούσω τις εναλλακτικές επιλογές. Αν θεβωρείτε ότι είναι υπαρκτός ο εκβιασμός, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε ό,τι με αφορά και σε ό,τι αφορά το σύνολο, θέλω να πιστεύω και της ΚΟ, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δίκιο των λαϊκών στρωμάτων», είπε.
Σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε το χατίρι σε κανέναν από τους πολιτκούς μας αντιπάλους μέσα και έξω από τη χώρα που από την πρώτη στιγμή αυτό που επιδίωκαν και επιθυμούσαν ήταν η επιβεβαίωση της προφητείας να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση μέσα στον χόνο». «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση μέσα στον χρόνο», υπογράμμισε.
Τόνισε ότι «θα παραμείνουε παρόντες και παρούσες και θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την κοινωνική πλειοψηφία», από τις συνέπειες, όπως είπε, μέτρων «που δεν πιστεύουμε αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε». Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση παρουσιάζοντας ένα succeess story, για να προσθέσει ότι όμως παρά τις δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, μπορούν να γίνουν απλά πράγματα που θα υπηρετήσουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας.





πηγή : MSN/imerisia

Σχόλια